Matti Kettunen: Havaintoja TRE:n ja faskiahoidon vuorovaikutuksesta
17073
post-template-default,single,single-post,postid-17073,single-format-standard,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

Matti Kettunen: Havaintoja TRE:n ja faskiahoidon vuorovaikutuksesta

Matti Kettunen: Havaintoja TRE:n ja faskiahoidon vuorovaikutuksesta

Matti Kettunen
Kirjoitettu TRE- ohjaajakoulutuksen lopuksi
19.8.2017

Havaintoja TRE:n ja faskiahoidon vuorovaikutuksesta

Kuka olen?
Olen kasvamassa hoitajaksi. Kiinnostun eniten niistä asioista, jotka tuntuvat minulle vaikeilta ymmärtää ja ratkaista. Haluan oppia ja kokea. Ensimmäisen kerran tein TRE:tä 15.6.2016 Pekka Innasen ohjaamana. Sinä päivänä olin rennompi kuin koskaan aikaisemmin. Ainoa mahdollisuus oli lähteä ottamaan selvää mistä TRE:ssä on kyse. Hyvän alun siihen olen saanut Jyrki Rytilän luotsaamassa TRE-ohjaajakoulutuksessa Tampereella.

Olen aikuisikäni opiskellut terveystieteiden maisteriksi, urheiluvalmentajaksi, opettajaksi ja viime vuosina hoitajaksi (hierojan ammattitutkinto, hermoratahieronnan mestari ja MyFascia terapeutti, TRE-ohjaaja). Koen, että nyt olen oikealla tiellä. Faskia hoidoilla ja TRE:llä voi päästä nousemaan vaikealta tuntuvista tilanteista kohti tasapainoa.

Havaintoja
Traumaattisen tilanteen aikana lannelihakset jännittyvät suojaamaan alavatsaa. Pitkittynyt stressi tai traumaattinen kokemus voi saada aikaan pitkäaikaisia häiriöitä lantionalueen faskioihin. Purkamatta jäänyt jännite johtaa kehon virheasentoihin, jotka myöhemmin vaivoina eri puolilla kehoa. Nämä vaivat voivat olla esimerkiksi alaselän tai niska-hartiaseudun toistuvia ongelmia ja kiputiloja. Terapeutin tekemässä hoidossa voidaan helpottaa lantion alueen jännitystiloja, mutta suuren helpotuksen jännitteisiin lantion syvissä rakenteissa voi saada säännöllisillä TRE harjoituksilla. Kuntoutuminen voi edistyä parhaiten yhdistämällä TRE ja faskia hoidot.

Yliliikkuvien eli hypermobiilien faskia reagoi herkästi muutoksiin. Yliliikkuvuus altistaa monille kehon virheasennoille ja niitä seuraaville vaivoille. Yliliikkuvien faskioiden onnistunut hoitaminen vaatii herkkää otetta. Erityisesti yliliikkuville ihmisille TRE voi olla tärkeä itsehoitokeino.

Pitkittyneestä stressistä kärsivien asiakkaiden faskioiden hoitotulokset paranevat stressin helpottaessa. Stressaantuneille TRE: n aloittaminen on hyvin suositeltavaa. Samoin suosittelen TRE:tä hoitotyötä tekeville. Se tukee kehitystä herkästi tuntevaksi hoitajaksi ja purkaa työskentelystä seuraavia jännitteitä.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.